Парфюмни нотки

Парфюмни нотки

ПАРФЮМНИ НОТКИ
 
Парфюмните аромати се описват с музикална метафора като три набора от "Ноти", което хармонизира с акордите на аромата. "Нотите" се развиват с течение на времето, като първоначалното впечатление за даден парфюм е началната нотка, водеща до парфюмното "сърце" преливащо се постепенно в основата на парфюма - така наречената база. Тези нотки се припокриват и се явяват постепенно с изпаряването на парфюма.

Top notes (начални нотки) : Включва аромати, които се възприемат веднага след прилагането на парфюма. Състои се от малки, леки молекули, които изпаряват бързо. Те формират лицето първоначално впечатление на парфюма и по този начин са много важни в продажбата му.
Често са плодови, свежи, вклюват бергамонт, плодове, свежа растителност, морски нюанси.

Middle notes (средни нотки - парфюмното "сърце"): Това е ароматът , който "излиза" наяве точно след като се разсеят началните нотки, омекотяващ началната свежест и острота. Средните нотки се появяват от 2 минути до един час след прилагането на парфюма.
Най-често са цветя, лавандула и подправки - канела, кориандър, кафе.

Base notes (Базови нотки): Ароматът на парфюма, който се появява в близост до изпаряването на средните нотки. Това е основния и най-дълготраен аромат на парфюма, за това и включва в себе си най- силните съставки - мускус, тамян, пачули, амбър.
Състои се от тежки, бавно изпаряващи се молекули и може да се усети дори и 24 часа след използване на парфюма.